Om oss

Team Ek Motorsport utgår från Linköping, Sverige och startades 2004 av Magnus Ek och är idag aktiva inom karting, historic karting, formelbilsracing & kör en riktig GT klassiker!
Intresset för karting har alltid varit stort hos Team Ek Motorsport som har under alla år supporta & coacha unga karting förare. Ett antal av ungdomarna har haft fina framgångar som bland annat segrare av MKR-Serien, SKCC-Serien, Göteborgs Stora Pris, Sverige Cupen, Carl Philips Pokal, RM & SM-guld…
Frågan har kommit både nu & då om det är möjligt att köra i Team Ek Motorsports färger, så hösten 2015 kördes det igång ett junior “Karting Team” och vi har sedan starten träffats varje vecka för gemensamma träningar. Vi tog fram en gemensam image & profil för att stärka teamkänslan och vår identitet! Första säsongen så körde två förare karting SM, andra året kom ett flertal segrar samt att vi utmanade om serie segrar & tredje året vann vi Sydsvenskans Kart Champions Cup, Juniorfestivalen i Jönköping (Lilla-SM), East Karting Cup Sweden & DM. Vi jobbar strukturerat & metodiskt för att skapa förutsättningar, men inte minst att vi ska ha roligt som team!
2019 kommer “Karting Teamet” tävla X30 Challenge Sweden som körs om 6-lopp Malmö, Kristianstad, Borås, Jönköping, Helsingborg & finalen i Linköping. 1:an blir Svensk X30 mästare, men även placering 2 & 3 blir direkt in kvalade till världsfinalen och får möta de bästa förarna från respektive X30 serie runt om i världen. Självklart kommer vi köra East Karting Cup Sweden (Distriktsmästerskap) som körs på hemma banan i Linköping om 4-race. Det blir även ett antal utvalda tävlingar i Sydsvenskans Kart Champions Cup & Mellansvenskans Kartserie och förhoppningsvis får vi se några av förarna på karting SM i Kristianstad i slutet av juli månad också.
Formelbilsracing har alltid lockat oss och speciellt enhetsklasserna Formula Ford & Formel Vee. Två av förmodligen historiens största formelbilsklasser genom alla tider! Team Ek Motorsport har idag två formelbilar som tävlar i teamets färger en Formula Vee & en Formula Ford!
I Sverige tävlar klasserna i Racer Historiska Cupen, Svenska Formula Vee Cupen samt att båda klasserna ingår i formel riksmästerskapet. Tävlingarna körs om 10 race på 5-tävlingshelger. Här har man som åskådare möjlighet att se många fina tävlingsbilar tävla i sina olika klasser på en och samma helg!
Internationellt finns det mängder av tävlingar att köra i båda klasserna. HMR Monoposto Holland är en serie som körs om 8-race på 4-tävlingshelger och då på klassiska F1-banor som bla. Circuit De Spa Francorchamps & Zandvoort. Formula Ford Festivalen i England (Inofficiella VM) körde sin första tävling redan 1967 och är förmodligen fortfarande den största tävlingen i världen för klassen med fina startfält!
Team Ek Motorsports stolthet! En Saab 93 GT 750 1959…
För oss är förvärvet som gjordes av vår Saab 2018 inte bara en tävlingsbil utan ett stycke bil- & motorsporthistoria. Det är mycket speciellt för oss att få vårda och förvalta den historian med dess nostalgi. Att Saab hade stora framgångar i rallyskogarna det känner nog de flesta till, men att två Saab 93 stod på startlinjen 1959 på Le Mans i Frankrike det kanske inte alla känner till. Jo, Saab 93, varav en brittisk anmäld GT 750 var anmälda till det legendariska 24-timmars loppet på Le Mans. Saab 93 har efter det tävlat på Le Mans bland annat 2008, 2010 & 2012, men då har det handlat om Le Mans Classic.
För oss ska det bli mycket spännande att både ställa ut bilen vid olika events, men även tävla med något så klassiskt. Visst finns det tankar på Le Mans Classic i framtiden, men först ska vi lära känna bilen vid olika racing & rallyevent här hemma…

Ett stort tack till alla som stödjer & följer oss!

 

Till minne av vår teamkompis “Anders Eks Hederspris” tilldelades:

  • 2017 Dino Beganovic.
  • 2018 Victor Lindgren.