SAAB

Svensk bil- & motorsporthistoria…

Team Ek Motorsport stolthet en mörkgrön Saab 93 GT 750 1959 Le Mans…

    

Saab 93 GT 750 blev starten på en lång tradition av sportiga varianter på Saabs familjebilar, där de flesta med bilminnen från förr kommer ihåg Saab Sport och Saab Monte Carlo, legendariska rallybilar som slog världen med häpnad. De lite yngre tänker nog på Saab Turbo och Saab Aero sportiga toppmodeller. Men allting började som sagt med Saab 93 GT 750 1958. En modell som togs fram med sikte på den amerikanska marknaden där små sportiga Europeiska bilar var högsta mode. Redan från början blev Saab en populär vinnarbil i amerikansk klubbracing och vann dessutom the Great American Montain Rally både stort och otippat före en mängd potenta amerikanska muskelbilar och Europeiska sportvagnar. Men det skulle komma mer…

1959 anmäldes två Saab 93, varav en brittisk 750 GT till det legendariska 24-timmarloppet på Le Mans. Många undrade nog vad dessa små bilar hade på Le Mans att göra. Men även om den brittiska bilen #43 Sid Hurell & Oliver North bakom ratten tvingades bryta med en skuren kolv efter ca 5 timmar, så tog sig det Svenska ekipaget med #44 Sture Nottorp & Gunnar Bengtsson i mål på en total 12:e plats av 55 startande och blev därmed 3:a i klassen.

År 2008 stod det återigen en Saab 93 på startlinjen på den berömda Le Sarthé banan nu i Le Mans Classic. Nu gick det om möjligt ännu bättre, så Saab är faktiskt det enda svenska bilmärke som någonsin deltagit på Le Mans och dessutom segrat där. 2010 & 2012 var det dags igen för en Saab 93 GT 750 att tävla på Le Mans nu med ett brittiskt team under ledning av Chris Partington. Framgångarna på Le Mans kanske inget som förvånar Saabentusiasterna, men många känner inte till denna lite överraskande racingframgång för ett bilmärke som annars gjort sig mesta känt för många stora segrar i rallyskogen.

Team Ek Motorsport inte bara en tävlingsbil utan ett stycke Svensk bil- & motorsporthistoria…

  

Teamets SAAB drivers:

  • Driver: #43 Mange “Eken” Ek.
  • Co-Driver: #43 Hans Karlsson Grimberg.